RABINOWITZ – Urpremiere på festiviteten 7. april
rabinowitz

RABINOWITZ – URPREMIERE PÅ FESTIVITETEN 7. APRIL
Moritz Rabinowitz: Haugesunder, forretningsmann, jøde. En skarp samfunnskritiker som advarte mot nazismens oppblomstring i Europa, hvis stemme bar langt utenfor landets grenser.

Da tyskerne invaderte Norge i 1940 var Rabinowitz en av de første de tok. Rabinowitz’ stemme ble brutalt tiet i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, men hans historie gir gjenklang i dagens samfunn: Stemmer ties fortsatt.

Scenekraft markerer 100-årsjubileet for Rabinowitz ankomst til Haugesund med et nyskrevet teaterstykke.

«Det er rart med minner. De flyter, aldri i en rett strøm, men som pollen i vinden, virvlende og ukontrollert. De dukker opp, noen ganger alene, noen ganger sammen, noen ganger oppå hverandre, slik at du ser et minne igjennom et annet. De sier at kroppen består av 70 prosent vann, jeg tror den består av 70 prosent minner. Resten er hud, kjøtt og knokler. Og en dress fra Rabinowitz selvfølgelig.»


RABINOWITZ – 100 ÅR I HAUGESUND I 2011
Moritz Rabinowitz kom til Haugesund i 1911 og ble i løpet av få år en av de mest suksessfulle leverandørene og produsentene av herrekonfeksjon på vestlandet. Men han var også en kontroversiell samfunnskritiker. Med en sylskarp tunge talte han jødenes sak og gitt til angrep på den gryende antisemittismen i Norge og resten av Europa. Hans ord nådde utenfor Norges grenser og han stod på toppen av listen over arrestasjoner da tyske tropper invaderte Norge i 1940.

Marius Leknes Snekkevåg har på oppdrag fra Scenekraft skrevet et manus som er poetisk, humoristisk, tragisk og provoserende. Med kun seks skuespillere i femti roller fortelles den sanne historien om Moritz Rabinowitz. Fra konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i 1942 ser han tilbake på livet sitt.

Dette er historien som ennå ikke har fått sitt endelige punktum: Ytringsfriheten knebles, stemmer ties, de som kjemper en idealistisk kamp legges i jern, mennesker dømmer og fordømmer andre mennesker, folkemord begås.

Teaterforestillingen “Rabinowitz” skal spilles på Festivitetens hovedscene 7.-16. april 2011, og 10. og 11. mai skal forestillingen opp som gjestespill på Det Norske Teatret i Oslo.

Rabinowitz produseres av Scenekraft i samarbeid med Haugesund Teater, Det Norske Teatret, Festiviteten, Rogaland Teater og MUNOR. Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd.

MANUS: Marius Leknes Snekkevåg
MUSIKK: Halvor Lillesund/Vegard Fossum

REGI: Audny Chris Holsen

KOREOGRAFI: Sigrid Edvardsson
FAGKONSULENT: Arne Vestbø
SKUESPILLERE: Sigurd Sele, Elsa Aanensen, Linn Løvvik, Knut Gjelle Angell, Nina Sele og Håkon Karouliussen, samt Dina Lande i rollen som lille Edith
SCENOGRAFI: Bjørn Tumyr
LYSDESIGN: Trygve Andersen

Mer informasjon om Scenekraft finner du her.

Billettpriser: 300,-/ 220,- /  kjøp billetter her
Billetter kan også  reserveres i Festivitetens billettkontor på tlf. 52 74 45 45 ,og hentes i deres åpningstider.

Presse:
Spiller Rabinowitz
Dina debuterer
Elsa Aanensen er gjest i frukt&tobakk og prater blandt annet om Rabinowitz
Takknemlig for støtten
Rabinowitz på NRK-Rogaland
Rabinowitz på sebyen.no
Snart Rabinowitz-premiere
På Rabinowitz-premieren
Rabinowitz-snakkis
Fascinasjon og magi
NRK – formiddagslokalen, ved 27:30
Rabinowitz imponerer
Sele ER Rabinowitz
Rabinowitz-snakkis
Unnskyld, Moritz Rabinowitz
Nominert til Heddaprisen
.

About

Categories: Arkiv